Heeft u een vraag?

Schagen staat in top vier op lijst met de meeste vakantiewoningen

Schagen staat in de landelijke top vier als gemeente met de meeste vakantiewoningen. De gemeente herbergt er 3947 blijkt uit gegevens van het Kadaster. Dat zijn er meer dan op de erkende vakantiehotspot Texel. Op het Waddeneiland staan 3888 recreatiestulpjes wat goed is voor plek zes op de lijst. Ook de gemeente Bergen staat in de top tien en wel op de negende plek met 2658 recreatieobjecten. Kanttekening bij dit alles: het gaat over de lijst van 2022, die van 2023 moet nog uitkomen.

Niettemin zijn het opvallende cijfers waarbij Schouwen-Duiveland de meeste vakantiewoningen telt. Het zijn er in de Zeeuwse gemeente 5747. Twee andere Zeeuwse gemeenten, Goeree-Overflakkee en Sluis, staan op respectievelijk plek twee en drie met 4792 en 4466 recreatiewoningen.   Opvallend is dat Friesland, naast Noord-Holland het andere kerngebied van Kuiper Caravans, helemaal niet in de top tien voorkomt. Een vakantiehotspot als Zuid-Limburg ontbreekt ook in de top tien. 

In 2022 stonden er in totaal 148.500 vakantiewoningen in Nederland. Hoewel Gelderland als provincie de meeste vakantiewoningen telt, staan in Zeeland relatief veel vakantiehuizen in verhouding tot de reguliere woningen. Een op de elf woningen is een vakantiewoning in Zeeland, terwijl dat in Gelderland een op de 37 is. Een uitschieter is de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland, waar bijna een op de drie woningen een vakantiewoning is.