Er zijn meer en meer mensen die permanent wonen op een vakantiepark. Dat is in principe tegen de regels, maar gemeenten hebben de bevoegdheid om hierop een uitzondering te maken. Over heel Nederland zijn bijna 60.000 mensen inmiddels woonachtig in een vakantiehuis, stacaravan of appartement op een vakantiepark. Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS, voegt hier aan toe dat dit een toename is van 14 procent in vergelijking met vijf jaar geleden.
Dit komt deels door de vergrijzing waarbij ouderen ervoor kiezen om van hun pensioen te genieten op een mooie en rustige plek. De woningnood speelt echter ook een rol waarbij vakantieparken een uitkomst blijken voor enerzijds Nederlanders die in een scheiding zitten en schulden hebben en anderzijds voor statushouders, Oekraïners en andere mensen die nog maar enkele jaren of nog korter in Nederland wonen. Dit alles maakt dat er relatief weinig kinderen op vakantieparken woonachtig zijn, de gemiddelde leeftijd is 47 jaar.
Grote verschillen per regio en gemeente
Overigens zijn er grote regionale verschillen. Richten we op ons op Noord-Holland en Friesland, het kerngebied van Kuiper Caravans, valt op dat in Midden- en Noord-Friesland weinig sprake is van permanente bewoning. In gemeenten als Tytsjerkadeel, Opsterland, Leeuwarden en Waadhoeke ligt het aantal onder de 20 per 10.000 mensen. Slechts in een gemeente aan de Waddenzee, Noardeast-Fryslân, komt het aantal boven de 20 uit maar met 33 blijft het aandeel permanente bewoners op vakantieparken ook hier beperkt.
Voor de gemeenten aan het IJsselmeer ligt het anders. In Súdwest-Fryslan ligt het getal op 49 mensen die permanent op een vakantiepark wonen per 10.000 inwoners en iets zuidelijker, op De Fryske Marren, is dat zelfs 150 per 10.000. Dat heeft echter ook te maken met het grote aantal parken in dit gebied dankzij de populariteit van de Friese meren.
Voor wat betreft Noord-Holland springt Texel, met een cijfer van 275 er 10.000 inwoners, eruit als het gaat om permanente bewoning van vakantieparken. Schagen (142 per 10.000), Medemblik (167 per 10.000) en in mindere mate Bergen (87 per 10.000) zijn in het kaartje van CBS ook donker gekleurd, maar met uitzondering van Wormerland (72 per 10.000), Den Helder (50 per 10.000) en Hollands Kroon (26 per 10.000) is Noord-Holland een provincie waar in de gemeenten (bijna) geen sprake is van permanente bewoning op de parken.